След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха.

...
 След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха.
Коментари Харесай

Ваня Григорова: След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха

 izbori_2023_v1_015

 

След 33 години дясно ръководство границите на естественото се реалокираха. Надявам се във вота за локалното самоуправление да надделеем над съществуващото превъзходство и диктат на парите, които дефинират ръководството на столицата сега. Това съобщи претендентът за кмет на София от МК „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова, която взе присъединяване в полемика, проведена от Фондация “Солидарно общество ” и списание „ Ново време “ под надпис “Солидарната община – положително място за живот ”.

В събитието, което е трето в границите на плана “Социалната страна - резистентен модел в полза на служащите ” взе присъединяване и ръководителят на Българска социалистическа партия – София и претендент за общински консултант Иван Таков.

В полемиката бе подложен акцент върху функционалността на кметовете като значима структурна единица от политическия хайлайф.

Ваня Григорова показа пред участниците свои основни хрумвания за бъдещото ръководство на столицата, залегнали в “Манифест за едно демократично ръководство ”.

Тя още веднъж акцентира своята съществена теза, че общината би трябвало да се „ завърне “ в основни за нея функционалности и действия, свързани с непорочност, водата, осветлението, озеленяването на града и даде образец, че последното не съществува от 10 години, а е оставено на процедура в частни ръце.

Друг проблем е неналичието на условия за всеобщ спорт в Столична община, което води до редица здравословни проблеми на жителите, изключително очевидно при децата и учениците, все по-често страдащи от наднормено тегло. По думите й в София няма достъп до всеобщ спорт. За сметка на това общината финансира спортове като ММА или кърлинг. „ Излиза, че една община може да работи в полза на шепа хора, само че не и в полза на жителите и децата, развивайки всеобщ спорт като футбола, да вземем за пример “ сподели Григорова и добави, че това са единствено част от проблемите.

Тя уточни и вероятните решения. „ В ръководството на столицата е належащо да има демократизация на стопанската система, а това става посредством връщането на обществените действия в общински ръце “, сподели Ваня Григорова. Другата значима стъпка за задачата е децентрализация на бюджета и най-малко 20 % от средствата да се преразпределят от районните кметове.

Кандидатът за кмет на обединената левица означи още, че демократизацията би трябвало да мине и през това в общинските предприятия да има синдикати, които да подсигуряват правата на необятен кръг работещи.

“В тази акция мощно се надявам да достигнем до оптимално необятен кръг хора, освен тези в лявото политическо пространство, а до всички обезверени жители, тъй като би трябвало да се чуе гласът на безгласните и да преодолеем апатичността ”, акцентира Ваня Григорова.

Достъпност и непорочност на градската среда. Планиране на финансовите разноски с небосвод от 20-30 години напред. На това подчертава Иван Таков.

“Още от 2015 година приказваме за София на две скорости - видимо бляскав център и изтласкване на бедните към крайните квартали. Уплътняването на градската среда не е работещ вид ”, сподели Таков и добави, че е нужна децентрализация на градската среда, посредством вторични градски центрове, в които да се развият учебни заведения, културни средища, инфраструктура, градски превоз, създаване на условия за хората в неравностойно състояние.

„ В момента централизацията води до засилен трафик, замърсяване на въздуха, съсредоточаване на администрация, бизнес и работодатели в центъра на столицата ”, изясни Иван Таков, който бе ръководител на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в досегашния общински съвет в столицата.

В умозаключение той заключи, че би трябвало да спре уплътняването на градската среда и София би трябвало да развива крайните си квартали, тъй като това ще спомогне за понижаване на трафика и за по-чист въздух.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР